Traim intr-o tara de c*cat fara baze de date actualizate la ANAF si CJP!

Da, asa e. Traim intr-o tara de cacat, cu oameni incompetenti la conducere si care nu isi vad decat propriile interese.De ce spun asta ?

Totul a inceput de la o somatie de plata pe care in urma cu doua zile am primit-o de la ANAF (Administatia Nationala a Finantelor). Ce este ANAF ? O institutie de stat care traieste pe spinarea fraie…pardon, contribuabililor, care cei mai mult mulcesc cinstit si acesti nesimtiti le baga manutza in buzunar si le ia din bani. Cum se face una ca asta ?

Sa va povestesc;

anafCa si orice om normal caruia ii vine acasa o somatie de plata cu titlu de executare silita, din partea ANAF, am mers si eu cat am putut de repede la ei sa vad despre ce ii vorba, ca doar cine e fraier sa vrea sa se trezeasca cu conturile inchise. Nelamurirea mea cea mare era de ce era o suma atat de mare pe somatie ca eu sunt angajat cu carte de munca si ar trebui sa fiu scutit de o parte din acea datorie, lucru care cei care au calculat, se pare ca nu l-au facut, ca doar de ce sa avem noi baze de date actualizate la zi. Ajung acolo, la ghiseu o tanti plictisita si scarbita de faptul ca trebuie sa si munceasca sa ia salariul si ma flituieste cum se poate mai repede si ma trimite la CJP Cluj (Casa Judeteana de Pensii Cluj), adica la Casa de Pensii mai usor spus. Fara doar si poate ca mi-am luat catrafusele si am plecat de la ANAF si a doua zi dis-de-dimineata, adica azi, am mers la casa de pensii. Ajung acolo, si minune, dau peste o angajata care cu rabdare imi explica si imi spune cum sta treaba, se uita in sistem, unde intr-adevar apar cu o datorie (de care de altfel stiam) si care nicidecum nu era atat de mare ca si cea de pe somatia de la ANAF. Hm, tanti foarte amabila imi printeaza cateva foi cu toata situatia mea ca si contribuabil la casa de pensii si mi-o da si imi spune ca restul sumei va trebui sa o lamuresc la ANAF. Oarecum fericit ca am rezolvat ceva, ma intorc la ANAF, de unde am plecat ieri dimineata flituit de o moaca plictisita, si dau peste un domn de data aceasta care sa spunem ca era mai ok si explica mai exact cum sta treaba. Ca orice contribualbil ii explic omului ca am fost la casa de pensii, am lamurit ca nu am de plata asa mult, mai mult decat atat sunt si angajat cu carte de munca si firma depune pentru mine declaratii in fiecare luna la finante, deci clar ca nu are de unde sa apara datoria. Omul imi spune sa revin dupa 1 Martie ca doar atunci li se actualizeaza baza de date si nu au cum sa vada in sistem intr-adevar ce am eu de plata si ce nu.

cjpDeci…traim intr-o tara fara sistem informatic in 2013 ! Idiotii aia de la ANAF trimit acasa la contribuabili, fara sa aiba o baza de date clara unde sa apara toate datoriile ? Cum se face una ca asta? Si mai mult decat atat, daca eu de exemplu am pierdut acea hartie care ei mi-au trimis-o si totusi vreau sa platesc? Ei de unde stiu sa imi spuna acea suma, daca nu au baza de date actualizata? Sunt foarte curios cine a initiat prostia asta si cu ce drept se trimit somatii de plata fara sa stii ceva concret referitor la acea plata si daca intr-adevar tu ai acea datorie catre bugetul de stat ?!

Ma bucur sincer ca lucrez in domeniul IT, un domeniu in care romanii sunt foarte cautati pentru ca sunt foarte buni, dar ma indobitoceste faptul ca traiesc intr-o tara in care nu se dau doi bani pe ceva ce ar trebui sa existe de mult ; un sistem informatic bine pus la punct.Ca de ce sa avem noi un cloud de servere care sa tina toate informatiile cand putem sa tinem la ghiseu o adunatura de prosti (functionari publici) care inafara ca vorbesc urat, nu stiu face altceva? Si voi, cei care lucrati in institutiile publice nu v-ati saturat ca lumea sa va blesteme ? Nu vedeti ca toti au o parere proasta despre modul in care va faceti meseria ? Eu unul nu pot intelege cum isi pot face unii meseria cu scarba si pot fi impacati cu gandul ca ceea ce au facut nu a fost de folos si ca nimeni nu a fost multumit.

In concluzie am plecat de la ANAF tot cu aceeasi parere. La ghiseu plin de incompetenti, ma duc acolo cu cea mai mare groaza si cu cea mai mare scarba din lume si sincer daca as fi la putere primul lucru care l-as face ar fi sa dau afara toti functionarii publici si sa angajez personal competent. Si astfel ramane sa ma reintorc dupa data de 1 martie asa cum mi s-a spus, timp in care sper sa nu mi se inchida conturile ca sa ajung sa umblu si pe la tribunale.

Asa ca cei care ati mai primit asa ceva acasa, keep calm (desi sigur nu o sa puteti mai ales cand mergeti si le vedeti pe proastele alea de la ghiseu de la finante) si spor la umblat de la o institutie bugetara la alta in speranta ca poate odata se vor rezolva problemele.

Leave a Reply

FaceBook
Articole recente